0

Top 5 cele mai bune fabrici de bere din Cehia

Republica Cehă nu este doar o țară frumoasă, dar are și multă distracție de oferit celor care o vizitează. Turiștii sunt ademeniți în această destinație prin varietatea de peisaje, comoara istorică, cultura deosebită și berea delicioasă. Cehilor le place să sărbătorească orice eveniment cu o halbă în mână. Toate conversațiile antrenante de socializare se întâmplă cu o halbă plină de o băutură aurie, acoperită obligatoriu cu trei degete de spumă.

Pe tot parcursul anului, există numeroase festivaluri în toată țara pentru a sărbători băutura preferată. Printre altele se numără: Festivalul Internațional al Berii, Festivalul Ceh de bere, The Ale Festival sau The Pilsner Fest. Fiecare dintre ei găzduiește mase de oameni, iar punctul culminant al evenimentului este atunci când berea anului este selectată. Țara găzduiește peste 300 de fabrici de bere, cu multe micro-berării vibrante. Nu există nicio cale de înțelegere reală a vibe-ului ceh fără a vizita cel puțin una dintre ele. Iată, așadar, o listă cu cele mai bune 5 fabrici de bere pe care recomandăm să le vizitați. Și puteți încerca dintre produsele lor în timpul turului. Așa că…. să începem!

 

5 fabrici de bere recomandate în Republica Cehă

Fabrica de bere Štramberk

Štramberk este un oraș istoric incredibil de pitoresc în apropiere de Ostrava. Este prins pe o parte a unui deal cu ruinele unui castel medieval pe vârful său. Au trecut doar câțiva ani de când fabrica de bere a orașului a fost redeschisă după 150 de ani de închidere. În prezent, acesta produce o bere de tip pilsner, lager nefiltrată, care se numește Trubač, și – Ušak – o bere brună cu aromă de turtă dulce și caramel. Dacă vă simțiți flămând înainte sau după vizitarea acestui oraș frumos, veniți la restaurantul din clădirea fabricii, gazdele vă vor răsfăța!

 

ORE DE DESCHIDERE; Fabrica de bere Štramberk:

Luni – joi: 12:00 prânz – 10:00

Vineri: 12:00 prânz – 00:00

Sâmbătă: 10:00 – 00:00

Duminică: 10:00 – 10:00

Fabrica de bere Litovel

Berea Litovel este fabricată din 1893. Calitatea berii ce provine din fabrica de bere situată în apropiere de Olomouc este excelentă. Acest lucru a fost confirmat de mulți experți în domeniu, printre cele mai prestigioase competiții și târguri internaționale.

 

Băutura de la Litovel Brewery este una dintre câteva din Republica Cehă, care a fost preparată într-o metodă convențională și folosind rețeta tradițională locală. Fabrica de bere este deschisă pentru vizitatori, astfel încât să puteți urmări efectiv ciclul de fabricație și să participați la degustarea produselor finale. Ce este cu adevărat fain în acest loc, este că puteți utiliza un microbrewery situat în clădire și să vă faceți propria bere – cu propria rețetă!

 

ORE DE DESCHIDERE; Fabrica de bere Litovel:

Luni – vineri: 10:00 – 15:00

Berăria Staropramen

Staropramen este cea mai apropiată ca stil de berea din Praga, în rândul berilor din Boemia. Situată în districtul Smichov din capitala capitalei, celebra fabrică de bere își produce activ băutura aurie populară începând cu 1869. Specialitatea a fost chiar întâlnită pe paginile unui roman de comedie foarte citit de Jaroslav Hašek – Good Soldier Švejk. Cu toate acestea, Staropramen nu este doar istorie, ci și o expoziție contemporană, care prezintă fabricile de bere din Praga.

 

În vechiul sediu puteți găsi o reprezentare digitală a fabricării berii în mod tradițional din Republica Cehă. Ghidul tău virtual în această călătorie interactivă va fi un personaj bazat pe Josef Pasp, berarul ce a modernizat instalația din Smichov. Din punct de vedere vizual, călătoria este foarte atractivă, mai ales când vizitați interioarele ce reprezintă fidel atmosfera anilor trecuți.

 

ORE DE DESCHIDERE; Fabrica de bere Staropramen:

Luni – Duminică: 10:00 – 17:00

Berăria Svijany

Aceasta este una dintre cele mai vechi și, probabil cel mai interesant localizată fabrică de bere din Republica Cehă. A fost construită la mijlocul secolului al XVI-lea și este situată lângă Castelul Svijany (nou renovat). Istoria acestei fabrici este lungă și captivantă, plină de răsturnări de situații, precum și de schimbări ale proprietarulor sau chiar amenințări cu falimentul.

Din fericire, până la sfârșitul anilor 90 și datorită renovării fabricii de bere, Svijany a devenit celebru; pornind de la un mic brand local la un cunoscut producător de bere la nivel național. Astăzi, această fostă instalație din mănăstire este cea mai mare fabrică de bere independentă din Republica Cehă. Așadar, dacă vă aflați în Svijany, mergeți să vizitați nu numai castelul, ci intrați în fabrică să vedeți cum se face berea locală și mai ales cum se degustă.

 

ORE DE DESCHIDERE; Fabrica de bere Svijany:

Luni – vineri: 15:00 – 18:00

Sâmbătă – duminică: 9:00 – 18:00

Când vă planificați turul, asigurați-vă faceți rezervarea cu cel puțin o săptămână înainte!

 

Fabrica de bere Gambrinus din Pilsen

Fabrica de bere istorică situată în capitala berii din Cehia – Pilsen, a fost fondată în 1869. De ani buni, produsele Gambrinus concurau pe piața locală cu alte beri ale orașului. Acesta a fost motivul numeroaselor ocazii în care Gambrinus aproape că și-a închis afacerea. În secolul XX, multe fabrici de bere locale mai mici s-au contopit pentru a crea o marcă mai puternică.

În acest fel, au creat un producător de bere contemporan, numit Plzeňský Prazdroj. Gambrinus, chiar lângă Pilsner Urquell și Radegast, este cea mai obișnuită marcă a companiei și, datorită sprijinului activ al fotbalului ceh, este deseori prezent în mass-media. Dacă vă plimbați prin Pilsen și vă place să vizitați obiective turistice pe poteca berii, nu veți fi dezamăgiți! Vizitând fabrica de bere Gambrinus, veți învăța nu numai tehnologia de producție, dar și istoria producției de bere Pilsen.

 

ORE DE DESCHIDERE; Fabrica de bere Gambrinus:

Aprilie – Septembrie

zi de zi: 8:00 – 18:00

Octombrie – Martie: 8:00 – 17:00