0

Exploreaza Indonezia: Top 5 preparate aromate din Bali

Daca esti cu gandul de mult la o escapada exotica in Bali, Indonezia, inseamna ca esti pregatit si de bunatatile pe care le vei manca acolo. Ti-am spus despre cum iti poti pregati bagajul pentru doua saptamani de vis, iar acum venim cu 5 recomandari de mancare indoneziana.

Indonezia este o tara versatila cand vine vorba de arome: localnicilor le place sa se joace cu condimente dulci (cuisoare, nucsoara, scortisoara) in mancaruri sarate si sa jongleze cu cele proaspete (ghimbir, curcuma, lemongrass) in supe calde. Si tocmai de aceea, daca esti un explorator culinar, vei dori sa descoperi cele mai gustoase preparate din Bali.

eSky_Indonezia_1Pentru a intelege retetele din Bali, trebuie sa ne intoarcem un pic in timp si vom observa ca balinezii isi iau inspiratia din tari precum India si China, tari care au contribuit istoric la definirea culturii locale.

Orezul este elementul principal al multor mese balineze. Consumat alaturi de legume, carne sau fructe de mare, orezul este alimentul pe care indonezienii l-au pastrat de la chinezi si l-au cultivat pe multe dintre campurile lor.

In schimb, indienii au adus, pe langa condimentele noi (seminte de susan, chili, turmeric) si religia hindusa. Acest lucru a avut un impact major asupra bucatariei balineze, deoarece multe festivaluri si celebrari religioase includ feluri de mancare pregatite special pentru a fi consumate in timpul ceremoniilor sau ca ofranda pentru zeitati.

O alta parte importanta a gastronomiei balineze este reprezentata de mancarea pe care o poti cumpara direct in strada, la tarabele din piete sau in zonele turistice. La aceste tarabe, localnicii iti vor pregati pe loc frigarui, orez cu peste, supe calde sau deserturi aromate si sucuri din fructe proaspete.

eSky_Indonezia_2Daca esti gata sa explorezi taramurile culinare ale Indoneziei si vrei sa afli ce poti savura in Bali, avem cateva sugestii pentru tine. Lasa-ti mintea sa-si imagineze gusturile si aromele noi pe care le-ai putea testa in aceasta escapada si hai sa pornim la drum:

1. Satay (frigarui)

In restul Indoneziei vei gasi peste tot reteta clasica de Satay: bucatele de carne pe o frigaruie, alaturi de un sos picant. Din fericire, localnicii din Bali au gasit o abordare si mai delicioasa: carnea este tocata si condimentata cu fulgi de cocos si bumbu (un amestec de condimente specific indonezian), modelata in bucatele si pusa pe betisoare aromate cu lemongrass, apoi facuta pe gratare cu carbuni fierbinti. Este servita alaturi de o pasta de creveti sau un sos de arahide.

2. Betutu (rata/pui gatite incet)

Betutu este unul din preparatele preferate ale balinezilor: rata sau pui intreg, umplute cu condimente specifice, invelite in frunze si scoarta de bananier, puse intr-un cuptor cu carbuni pentru 6-7 ore. Rezultatul este o carne frageda, care se desprinde usor de pe os si pe care o poti manca alaturi de legume sau orez alb.

3. Nasi Ayam si Nasi Campur (orez cu pui)

La fel ca si in cazul frigaruilor Satay, balinezii au adaptat reteta orezului cu pui si o servesc in multe restaurante de pe cuprinsul insulei. Servit alaturi de bucati de babi guling (purcelus) sau betutu (rata sau pui gatite la abur), impreuna cu legume mixte si sos picant, orezul este invaluit de arome.

4. Tahu (tofu)

Fie ca vrei un snack rapid sau sa acompaniezi o masa mai ampla, tahu (tofu) poate lua multe forme: pachetele de primavara alaturi de un sos aromat, intr-un curry cu pui si orez sau chiar prajit, pe gratar si in panada. Este folosit si ca garnitura la supe si preparate din carne, completand aroma preparatelor.

5. Ikan bakar (peste pe gratar) in stilul Jimbaran

In timp ce soarele apune peste mare, o plimbare pe faleza te aduce mai aproape de o gustare minunata: peste snapper pe gratar. Servit alaturi de un sos dulce picant de rosii cu chili, ikan bakar este preparatul ideal cu care sa inchei o zi frumoasa.

eSky_Indonezia_3

Dupa ce gusti toate aceste bunatati, este imposibil sa nu te intrebi ce sta in spatele aromelor intense. Ei bine, condimentele sunt cele care fac felurile de mancare indoneziene sa-ti surprinda papilele gustative.

Daca preparatele de mai sus te-au inspirat sa gatesti si acasa retete balineze, Kamis vine in ajutorul tau cu o selectie de condimente aduse chiar din Indonezia care te vor ajuta sa pregatesti mancarurile exotice preferate.

Totodata, trebuie sa stii ca cei de la Kamis au un concurs numai bun pentru o aventura gastroturistica. Poti castiga un troller plin cu condimente pentru preparatele tale balineze sau marele premiu: o super excursie de 10 zile in Bali!

Cum stai cu planurile de calatorie, esti gata sa explorezi Indonezia?

Afla mai multe aici despre promotia Kamis si multa bafta!

Kamis_eSky