0

5 locuri incredibile din Europa pe care trebuie să le vizitezi

Recunosc, am început să mă plictisesc să aud numai de destinații mainstream. Nu știu alții cum sunt, dar eu, când îmi iau vacanță, nu vreau să mă întorc mai agitată și mai obosită decât am plecat. Paris, Barcelona, Milano, Amsterdam – toate s-au transformat în orașe supraaglomerate și sufocate de turiști. Tocmai d-asta, uneori  îmi vine să-mi iau rucsacul în spate și să descopăr toate cotloanele neștiute ale Europei, să mă bucur de lucruri făcute în tihnă, de natura nepoluată fonic și de priveliști care să mă facă să uit de unde-am venit. Dacă și tu tânjești după liniște, aer proaspăt și orașe colorate, citește mai jos – am 5 locuri de bucket list pe care trebuie neapărat să le bifezi în următoarea vacanță.

1. Alberobello, Italia

Situat în provincia Bari, orașul este un spectacol în sine. Tot peisajul pare scos din poveste, mai ales datorită căsuțelor albe cu acoperișuri conice (cunoscute sub numele de trulli). Construite din piatră de calcar din zona Apulia, acestea par să aducă puțin din aerul căsuțelor grecești din Santorini. Aspectul deosebit al acestora, străzile înguste și pietruite, dar și florile colorate care acoperă pereții trulli  – toate acestea te vor face cu siguranță să te întrebi cum naiba ai reușit să trăiești într-un oraș aglomerat o viață întreagă fără să-ți iei câmpii.

Cum ajungi aici: dacă vrei vacanță în Alberobello, cel mai apropiat aeroport este Bari. Așadar, poți lua bilete de avion doar până aici  – pentru această destinație ai tarife începând de la 17 euro/pers/dus-întors. De la aeroport până în Alberobello sunt 64 km, deci poți închiria o mașină sau poți opta pentru tren. Durata: aproximativ 1 oră și 45 de minute.

Vreau avion ieftin până în Bari                                 Vreau mașină până în Alberobello

2. Sintra, Portugalia

Sintra este cunoscut ca oraș al palatelor și grădinilor, fiind uneori supranumit “orașul din povești de lângă Lisabona”. Îmbrățișat de zone montane, dar și de ape strălucitoare, îți va oferi un spectacol al naturii pe care cu greu o să-l uiți. Recomandarea mea este să eviți însă lunile iulie și august, când este excesiv de cald. Iar când ajungi aici, bifează neapărat: Palatul Pena (cu tot cu parcul său de peste 200 de hectare!), care este o capodoperă arhitecturală, plus Palatul Maurilor. Fiind situat pe coline, vei avea mult de urcat și coborât, așadar dacă nu ești vreun guru al fitness-ului, te sfătuiesc să mai alternezi mersul pe jos cu mijloace de transport: autobuz, mașină, scuter sau tuk tuk.

Cum ajungi aici: dacă vrei vacanță în Sintra, cel mai apropiat aeroport este Lisabona. Așadar, poți lua bilete de avion doar până aici (ai tarife începând de la 82 euro/pers/dus-întors), iar de la aeroport poți închiria o mașină (distanța: 30 km). Durata: aproximativ o oră.

Vreau avion până în Lisabona                                           Vreau mașină până în Sintra

3. Hvar, Croația

Situat în cantonul Split-Dalmația, pe insula Hvar din Marea Adriatică, orașul are în jur de 5.000 de locuitori și este un mic rai. Hvar reușește să combine într-un mod echilibrat aerul luxuriant al Mediteranei cu simplitatea orașului mic, dând naștere unui mix cultural interesant. În vremuri de demult, a fost un important centru cultural și economic, numărându-se printre porturile de referință ale Imperiului Venețian. În prezent, această bijuterie își atrage vizitatorii cu aerul său relaxat și te ispitește la o viață simplă, fără prea mari artificii.

Cum ajungi aici: dacă vrei vacanță în Hvar, cel mai apropiat aeroport este Split. Așadar, poți lua bilete de avion doar până aici (tarifele încep de la 177 euro/pers/dus-întors). De la aeroport până în Hvar sunt 55 km, pe care îi vei parcurge astfel: autobuz până la portul de îmbarcare, iar de acolo vei lua un feribot. Durata: o oră și 45 de minute.

Vreau avion până în Split

4. Bohinj, Slovenia

Situat în inima Alpilor Iulieni, Bohinj cuprinde Valea Nomenj, platourile Pokljuka și Jelovica, Valea Bohinj de Sus și de Jos, dar și cel mai mare lac glaciar din Slovenia – lacul Bohinj. Ok, creativitatea în alegerea numelor nu pare să fie punctul lor forte, dar Dumnezeule, ce priveliști are locul! De o frumusețe pe care cu greu poți să ți-o imaginezi, regiunea este ideală pentru drumeții și relaxare în tihnă. Pe lângă lac, îți recomand să mai treci și pe la cascada Savica, dar și pe la bisericile din regiune. Dacă ești în căutare de un loc pentru plimbări în aer liber, yoga, meditație și deconectare totală de la agitația orașului, aici este raiul tău.

Cum ajungi aici: dacă vrei vacanță în Bohinj, cel mai apropiat aeroport este Ljubljana, așadar poți lua bilete de avion până aici (tarifele încep de la 282 euro/pers/dus-întors). De la aeroport, poți închiria o mașină sau poți lua autobuzul până în Bohinj (distanța: 60 km). Durata: o oră și jumătate.

Vreau avion până în Ljubljana                                           Vreau mașină până în Bohinj

5. Civita di Bagnoregio, Italia

Situat în Provincia Viterbo, în centrul Italiei, Civita di Bagnoregio mustește de aer medieval și istorie. La o distanță de de 120 km de Roma, acesta are o poveste cel puțin bizară. Fondat de etrusci acum mai bine de 2500 de ani, Civita este locul de naștere al Sf. Bonaventura (decedat în 1274). În jurul secolului 16, orașul a intrat într-un declin, fiind eclipsat de suburbia Bagnoregio (motiv pentru care a fost și supranumit “Orașul aflat pe moarte”). Spre finalul secolului 17, locuitorii au fost forțați să se mute în Bagnoregio din cauza unui cutremur care a devastat orașul, urmând ca în secolul 19, Civita să se transforme încet-încet în insulă – ritmul eroziunii s-a accelerat odată ce s-a ajuns la stratul de argilă de sub piatră.

În prezent, orașul impresionează prin poziția sa “la înălțime – chiar deasupra platoului de tuf vulcanic friabil, tronând maiestuos peste valea râului Tibru. Dacă ești în căutarea unui loc izolat, pune-l în capul listei – Civita a reușit să supraviețuiască celor două războaie mondiale, dar și intruziunilor moderne, având aproximativ 12 locuitori (!).

Cum ajungi aici: dacă vrei vacanță în Civita di Bagnoregio, cel mai apropiat aeroport este Roma Ciampino, așadar poți lua bilete de avion până aici (tarifele încep de la 17 euro/pers/dus-întors). De la aeroport, poți lua autobuzul până la gara Termini di Roma (aproximativ 45 de minute). De aici, iei trenul către Orvieto (aproximativ o oră), apoi Cotral Bus până la Bagnoregio (aproximativ jumătate de oră). De notat că ultima parte se parcurge pe jos până la Civita (aproximativ 15 minute). Durata totală: două ore și jumătate.

Vreau avion ieftin până la Roma

Ce alte variante mai am?

Dacă vrei să vezi mai multe opțiuni pentru perioada următoare, poți căuta în secțiunea dedicată de oferte. Iar dacă ai nevoie de sfatul unui expert, colegii de la rezervări îți stau la dispoziție – poți să iei legătura cu ei pe pagina de Facebook sau la numărul 031 100 50 50.

Spor la planificare!