0

10 feluri în care poți fi fraierit în vacanță (+ locul în care ți se va întâmpla)

Când spui “câte bordeie, atâtea obiceie”, nu te-ai gândi că se aplică inclusiv la metodele de înșelătorie. Cercetări recente arată însă că în funcție de țara în care te afli în vacanță, există șanse crescute să întâlnești anumite tipuri de scheme și metode de furt. Mai jos găsești cele mai populare feluri în care poți ușurat la buzunar sau fraierit fără măcar să-ți dai seama. Sfatul nostru: fii vigilent la toate, indiferent unde te afli.

1. Suvenirul cu dichis

Cum funcționează: ești abordat pe stradă și ți se oferă un suvenir de orice fel sau o „brățară a prieteniei”. Dacă accepți, ți se vor cere bani în schimb. Dacă refuzi, vor încerca să îți distragă atenția ca să îți poată fura portofelul.

Unde întâlnești frecvent asta: Franța, Egipt, Italia, Spania, Grecia.

 

2. Biletul, cât e biletul?

Cum funcționează: un angajat al unui muzeu te va aborda și îți va oferi bilete de acces la prețuri mai mari pentru a evita cozile. Spoiler alert: biletele sunt false. Ca sfat general, dacă nu vrei să stai la coadă, majoritatea muzeelor oferă bilete online, așa că le poți lua direct de pe site (uneori, au și reduceri).

Unde întâlnești frecvent asta: Franța, UK.

 

3. Room service – curățare completă

Cum funcționează: doi oameni îmbrăcați ca angajații hotelului vor veni la tine sub pretextul că vor să verifice ceva (aer condiționat, curățenia lăsată de cameriste etc) sau că trebuie să rezolve o problemă a camerei. În timp ce unul îți distrage atenția, celălalt te va ușura de orice ai la vedere și e valoros (portofel, bijuterii etc)

Unde întâlnești frecvent asta: Spania

4. Elevele care dau clasă profesorului

Cum funcționează: fete drăguțe te aud că vorbești engleză și te abordează sub pretextul că vor să le ajuți să exerseze limba. Vor fi foarte seducătoare cu tine și te vor scoate în oraș, zicând tot timpul că toată consumația este din partea lor – doar ești invitatul lor! Stai liniștit, când va veni nota, ele vor fi deja plecate.

Unde întâlnești frecvent asta: China

 

5. Gratis, dar nu chiar

Cum funcționează: un domn se va preface că își scapă peria de pantofi pe lângă tine. Dacă o ridici ca să i-o înapoiezi, va fi foarte umil și se va oferi să-ți curețe pantofii. Dacă cumva crezi că este un semn de recunoștință, te înșeli – în secunda doi îți va cere bani pentru asta.

Unde întâlnești frecvent asta: Turcia

 

6. ONG Călugării

Cum funcționează: mai mulți călugări vor veni la tine și îți vor cere să faci o donație pentru o cauză oarecare. Mai mult decât atât, îți vor arăta și un caiet plin cu numele celor care au donat înaintea ta, doar cât să te facă să te simți prost. Stai liniștit, donațiile nu sunt pe bune, la fel nici călugării.

Unde întâlnești frecvent asta: China

 

7. Taxi driver – varianta fără De Niro

Cum funcționează: taximetristul te va duce până la hotelul solicitat fără probleme. Odată ajunși la destinație, șoferul se va oferi să te ajute cu bagajele. De cum vei ieși din mașină însă, se aruncă la volan și pleacă cu tot cu valizele tale.

Unde întâlnești frecvent asta: Statele Unite ale Americii

8. Stație de autobuz ad-hoc

Cum funcționează: tu te așezi liniștit și aștepți autobuzul. Dar ce să vezi? Trec 15 minute. Trec 25. Trec 45. Șoc și groază, autobuzul nu mai vine. Normal că nu vine, pentru că stația nu există. Anumiți taximetriști pun semnul de stație acolo și vor aștepta calmi, până îți pierzi (tu și alții ca tine) răbdarea și apelezi la serviciile lor.

Unde întâlnești frecvent asta: China

 

9. Adio, pete!

Cum funcționează: un oarecare se va îmbulzi intenționat în tine și va vărsa băutura pe bluza sau tricoul tău. Va încerca să te facă să crezi că a fost din greșeală și se va oferi să te ajute să te cureți, moment în care te va ușura și de portofel.

Unde întâlnești frecvent asta: Brazilia

 

10. Hoți de meserie, căutăm țap ispășitor

Cum funcținează: o gașcă de prieteni va veni la tine pentru poză. Îți vor da camera, care evident, este deja stricată. În momentul în care vrei să le-o dai înapoi, aparatul se desface în bucățele sau se strică într-un fel sau altul. Evident, vor începe să facă scandal și te vor obliga să le dai banii pe cameră.

Unde întâlnești frecvent asta: în principiu, cam peste tot în lume.