0

Top 5 atracții gratuite pe care le poți vizita în Paris

Când am vrut să plec în vacanță pentru prima dată la Paris, m-am pregătit mental pentru daune maxime-n buget – știam că orașul e în top 10 cele mai scumpe destinații din lume, așa că mi-am făcut cruce și am anticipat tot ce era mai rău. Noroc cu colega mea, Irina, care, pe lângă faptul că e puțin compulsivă și iubește listele, poate să-ți recite tot ce de văzut în orașul ăsta și-n somn (n-am verificat, dar sunt dispus să bag mâna-n foc pentru asta). Ea mi-a arătat 5 atracții foarte faine pe care le poți vizita în mod GRATUIT. Așadar, ce poți face dacă vrei vacanță în Paris pe bani puțini?  Înainte de toate…

  1. Găsești o perioadă când biletele de avion sunt la prețuri accesibile

Spre exemplu, dacă intri aici în secțiunea de oferte,  vei vedea că cel mai ieftin bilet de avion este 43 euro – cu plecare din Craiova. Poți opta la fel pentru plecări din Timișoara, Iași sau Cluj. Pentru București, cel mai avantajos preț este în perioada 14-18 octombrie – 86 euro/persoană.

  1. Cauți cel mai potrivit hotel pentru bugetul tău în funcție de perioada de vacanță

Aici poți să găsești cazare după pofta inimii – ofertele sunt variate. Ca bonus, ai până la 30% reducere la camera de hotel dacă faci rezervarea în aceeași tranzacție cu biletele de avion. Eu îți recomand Hotel de L’Union  – pentru perioada 14-18 octombrie, plătești 36 euro/noapte/persoană. În plus, este foarte bine plasat, extrem de curat și beneficiezi de facilități foarte ok în cameră (inclusiv izolare fonică – pentru un somn odihnitor).

Apoi…

  1. Explorezi atracțiile gratuite ale orașului

Nu o să intru foarte mult în detaliu vizavi de obiectivele arhicunoscute ale Parisului – pe lângă faptul că intrările costă destul de mult, aglomerația duce de obicei spre îmbulzeală și riști să ieși mai plin de nervi decât atunci când ai intrat. Evident, dacă vrei să urci în Turnul Eiffel, nu te oprește nimeni. Dar de ce să stai la 7 cozi și să plătești 17 euro pentru priveliște când poți să te bucuri de vederi extraordinare ale orașului și din Turnul Montparnasse (8.5 euro intrarea), spre exemplu?

Iată ce atracții gratuite îți recomand pentru vacanța ta în Paris (mulțumesc, Irina!):

  • Parcul Buttes-Chaumont

Ce e de văzut/făcut: unul dintre cele mai romantice parcuri ale Parisului, construit de Baron Haussmann. Vei găsi aici multe specii de păsări, stânci de urcat sau admirat, după preferințe, o cascadă, poduri, peșteri, bâlciuri sau locuri de joacă pentru copii. Boem, vara e un loc foarte potrivit pentru picnicuri. Ai grijă să nu ratezi nici panorama peste oraș, de la Temple de la Sybille – o să-ți faci vacanța infinit mai frumoasă în doar 2 minute!

Adresă: Rue Botzaris, nr. 1

Program: în fiecare zi, de la 07:00 la 20:00 (vara, până la 22:00)

  • La Promenade Plantée

Ce e de văzut/făcut: loc de plimbare și relaxare, construit în 1993 pe locul unei foste șine de tren. E faimos pentru spațiile verzi și copacii care creează o adevărată oază de relaxare în mijlocul orașului. De-a lungul celor 4,5 km ai săi, poți admira galerii întregi de artă, dar și clădiri cu arhitectură atipică.

Adresă: Avenue Daumesnil, zona Gare de Lyon – Bercy

Program: în fiecare zi, de la 08:00 la 21:30 (17:30, iarna)

Foto: Eldan Goldenberg, flickr.com/photos/eldan

  • Jardin des Tuileries – MUST SEE în VACANȚĂ!

Ce e de văzut/făcut: poate cel mai cunoscut parc din Paris, Tuileries a fost construit la cererea Caterinei de Medici după moartea soțului său, pentru a avea în Paris o bucată de Florența. Un loc numai bun pentru o baie de soare sau un picnic ad-hoc.

Adresă: Rue de Rivoli, nr. 113

Program: în fiecare zi, de la 07:00 la 21:30

 

  • Jardin des Serres d’Auteuil

Ce e de văzut/făcut: grădinile-sere au fost construite la finalul secolului al XIX-lea pentru a cultiva plante ce aveau să fie plantate în parcurile publice ale orașelor. Cea mai renumită seră e cea cu tematică tropicală, dar nici bazinele cu crapi japonezi nu sunt mai prejos. Alte sere sunt pline cu orhidee, azalee, ferigi sau tipuri rare de copaci.

Adresă: Avenue de la Porte d’Auteuil, nr. 3, cartierul Bois de Boulogne

Program: de luni până vineri, de la 08:00 la 17:00, sâmbătă și duminică, de la 09:00 la 17:00

  • Arènes de Lutèce

Ce e de văzut/făcut: aflate în Cartierul Latin, arenele sunt o dovadă a moștenirii romane a Parisului. Datează din secolul 1 d.Hr. și se crede că e cel mai lung amfiteatru roman construit vreodată. Luptele cu gladiatori nu se mai țin de multă vreme aici, dar poți asista la o partidă de pétanque.

Adresă: Rue Monge, nr. 49

Program: de la 08:00 la 20:30 (vara) și de la 09:00 la 18:00 (iarna).

 Bonus: Muzeul Louvre (da, serios!)

Ce e de văzut/făcut: în mod normal, intrarea la cel mai faimos și mai mare muzeu din Paris e 17,50 €. Cu toate astea, dacă se nimerește să vizitezi Parisul la început de lună, accesul la colecțiile permanente ale muzeului e gratuit în prima zi de duminică a fiecărei luni. Mai mult, în fiecare vineri, de la 18:00 la 21:45, tinerii sub 26 de ani pot vizita muzeul gratis.

Adresă: se ajunge cu metroul 1 sau 7, stația Palais-Royal Musée du Louvre

Program: duminică, de la 09:00 la 18:00 și vineri, de la 18:00 la 21:45

Dacă vrei o plecare și mai curând spre Paris, însă tot la prețuri accesibile, poți opta pentru o variantă de vacanță și în septembrie. Recomandarea mea este să rezervi însă cât mai rapid – la hotel mai este doar o cameră dublă disponibilă, iar la avion mai ai doar 3 locuri libere! Spor la planificare!

Vreau bilet de avion ieftin spre Paris             Vreau hotel sub 50 euro în Paris