0

Adevărul despre Roma – 4 lucruri pe care nu ți le spune nimeni

                        Din București de la €17                             Hotel de la €31/noapte                                      

Primul ar fi că deși te duci acolo cu gândul să sărbătorești 3 ani de la căsătorie, poți foarte bine să te întorci chitit să divorțezi. Bine, asta mi s-a întâmplat doar mie, așa că mai bine nu o pun la socoteală. Pe principiul “s-a născut talent și a murit speranță”, așa și eu: am plecat Beyonce și m-am întors Bridget Jones – după ce soțul meu s-a decis să încheie relația și să mă anunțe de asta fix în ultima zi de vacanță. Deh, terminatul lucrurilor la timpul potrivit nu a fost niciodată punctul lui forte, așa că de ce aș fi avut tocmai acum așteptări?

De ce sunt nebună și recomand totuși în continuare Roma ca destinație de vacanță?

Pentru că deși mi-am petrecut sfârșitul lumii (mele de atunci) la Roma, e ceva ce știu sigur: nu e o destinație a sentimentelor bătute în cuie. O s-o urăști la fel de mult pe cât o s-o iubești. Dacă vrei dragoste cu năbădăi, Roma e orașul tău.

Anul ăsta, o să mă duc în vacanță aici cu noul partener – ca idee,  dacă vedeți vreo salcie plângătoare în Otopeni undeva pe la mijlocul lui august, o să știți ce s-a întâmplat.

DAR. Iată ce de-abia aștept să experimentez (din nou):

1. Pizza nu e așa extraordinară

Ba chiar e de-a dreptul tristă. Am fost mai dezamăgită decât atunci când am aflat că Hugh Jackman e însurat și că practic nu avem nicio șansă să fim vreodată împreună. Serios acum, am mâncat pizza mai bună și de la un fast food obscur din Sălăjan, deci am plecat cu o lacrimă în ochi pentru asta.

DAR. Pastele! Dumnezeule, pastele! Absolut delicioase, făcute din ingrediente proaspete și extrem de aromate, sunt pansament pentru suflet. Dacă ar fi să mor, raiul meu ar fi făcut din penne all’arabiata cu mult usturoi făcute în Italia. Și Tom Hardy singur, dar asta e altă poveste.

2. O să-ți blestemi zilele până ajungi sus la Vatican

Nu sunt mare sportivă de felul meu. Dar pot să urc până pe Tâmpa, spre exemplu, fără mă ia cu stări de leșin. Am și eu mândria mea, nu de alta. Eh, la Vatican am simțit că mi-am spălat toate păcatele până să ajung sus. Am trecut prin toate stările, de la a trimite pe toată lumea la origini până la a implora iertare pentru momentul ăla în care am furat o gumă de șters de la colegul de bancă în clasa a doua. Halal vacanță!

DAR. Priveliștea merită! Am văzut multe peisaje de la înălțime peste tot prin lume – din tot felul de cupole, turnuri sau terase. Dar nicăieri nu te izbește liniștea ca aici. Și pentru sentimentul ăla de pace de sus, o să urc iar și iar, de fiecare dată.

3. Sunt mari șanse să te ia un scuterist în brațe și pe trecerea de pietoni

Oamenii ăștia nu au nicio treabă cu regulile. Și sunt la fel de agitați la volan cum sunt și în restul timpului. Imprevizbili și grăbiți, nu acordă prioritate mai niciodată și nici nu se uită dacă e verde pentru pietoni. În ritmul ăsta, ai mari șanse să faci economie la transportul în comun – nu de alta, dar oricând există posibilitatea să te ia un scuterist în brațe și să te coboare la prima.

DAR. Tocmai în asta constă farmecul orașului. Zumzetul continuu. Orașul agitat. Străzile boeme. Cafeaua tare. Istoria din pereții fiecărei clădiri. Și scuterele colorate – numai bune pentru pozele de vacanță.

 4. Fake-uri, mii de fake-uri!

Mai rar o să găsești vânzători ambulanți cu atâta tupeu. Nu doar la Roma mă refer, ci la Italia în general. Peste tot prin Bologna, Florența, Pisa (și lista poate să continue) o să dai peste “mici intreprinzători” care sunt gata să-și pună gaj și viața că geaca aia din vinilin evaluată la 500 de euro este de fapt cea mai bună piele.

DAR. Și când găsești o geantă de piele după model de designer, simți că l-ai prins pe Dumnezeu de un picior. Evident, dacă ești femeie.

Peste mine a dat norocul undeva pe lângă Fontana di Trevi. Obosiți după o zi întreagă de văzut Colloseum-ul și Castelul Sant’Angelo, ieșisem seara să mâncăm. Undeva pe străduțe, mi-am găsit accesoriul meu statement. Turcoaz, destul de  încăpătoare pentru toate nimicurile mele și delicat croită. O am în continuare și mi se pare că e la fel de frumoasă ca în seara aia. Dacă nici asta nu e dragoste, nu știu ce altceva e.

Epilog

Să cunoști Roma e ca și cum ai fi într-o relație cu năbădăi. Ai momente  în care vrei să te muți acolo pentru totdeauna, alteori vrei să-ți iei zborul către alte destinații și să nu te uiți în urmă. Dar, în final, toate drumurile duc înapoi la ea.

Dacă vrei să te convingi, am găsit o ofertă de vacanță pentru luna iulie – bilete de avion începând de la 81 euro/persoană și hotel (cu mic dejun inclus) de la 23 euro/persoană/noapte.

Recomandarea mea? Rezervă acum! Și poate ne vedem acolo!

                        Din București de la €17                             Hotel de la €31/noapte