0

De ce să alegi avionul pentru rutele interne – experiențe de călător mioritic

Din București de la €70     Din Timișoara de la €109     Hotel de la €22/noapte

Anul trecut de Valentine’s, mi-am zis să-mi scutesc consoarta de cina clasică într-un restaurant unde până și mămăliga e la supra preț. În schimb, am planificat un city break romantic la Cluj – cu gândul că o să ne plimbăm lejer pe străzi mai puțin poluate și că o să ne pupăm ca guguștiucii 3 zile. Planul meu a avut însă o hibă: iubitori de road trip fiind, am zis să plecăm din capitală cu trenul. După 11 ore de stat la o cușetă suprapopulată și lipsită de aer, romantismul s-a cărat mai rapid ca vânzătorii ambulanți fără autorizație la filajele poliției. Anul acesta, mergem la TIFF (tot la Cluj) – și îți dau 3 motive pentru care o să aleg avionul în detrimentul mașinii sau trenului.

 

1. Păstrează pierdutul vremii pentru destinație, nu pentru drum

 Când am planificat mini-vacanța, ne-am zis (naivi) că o să fie ca o aventură: o să străbatem țara în lung și-n lat și o să admirăm peisajele cu nasul lipit de geam. Că o să ne povestim toate lucrurile din lume și o să ne conectăm la niveluri neștiute de alte cupluri. Aiurea! Am făcut 11 ore la dus și 9 ore la întoarcere (un fleac!) – într-adevăr, am aflat cam tot ce era de aflat unul despre altul. Probabil că cel mai important lucru pe care l-am aflat  a fost că nu mai vrem city break în care să stăm mai mult pe drum decât la destinație. Cu mașina – aceeași poveste: chiar și ca șofer cu experiență, o excursie la drum lung prin țară este extrem de obositoare și există riscul să pierzi timp extra cu somnul după.

PRO AVION: Drumul durează extrem de puțin – uneori, mai puțin decât ai face într-o zi aglomerată prin trafic de la muncă până acasă. Spre exemplu, pe ruta București-Cluj faci undeva la 55 de minute. În plus, stai relaxat și nu-ți scoți ochii cu nimeni la semafor.

 

2. Vacanța începe de când pleci de acasă

Deși sunt încă tânăr (mă rog, e discutabil), am decis că nu mai vreau să fac compromisuri când e vorba de propria-mi relaxare. Statul claie peste grămadă în tren este boem la 18 ani, însă mai târziu e doar prilej de blestemat zile. La fel și cu mașina – stresul de a fi prins în trafic, drumurile neîntreținute, riscul de accident, grija alimentării cu benzină, toate astea îți fură din bucuria plecării în vacanță. De ce să adaugi surse de nervi când scopul final e să scapi de griji?

PRO AVION: Spre deosebire de celelalte alternative, condițiile sunt net superioare: bilete rezervate online simplu și ușor, spațiul de transport mult mai curat, aer condiționat la discreție, toalete la îndemână și foarte bine întreținute, liniște pe durata călătoriei. Șanse să intri in spiritul de vacanță? Foarte ridicate.

 

3. Bani, bani, bani

Ai putea crede că ai mai multe șanse să economisești bani dacă pleci în vacanță cu mașina sau cu trenul decât dacă alegi avionul.  Această percepție e încă destul de puternică la nivel de societate, deși companiile aeriene low cost au înflorit exponențial în ultimii ani. Vei fi surprins: la dus (cușetă) spre Cluj, îmi amintesc că am dat în jur de 160 RON, iar la întoarcere undeva la 100 RON. Deci aproximativ  57 EUR în total. În schimb, pentru Rusalii, anul acesta am găsit bilete de avion la aproape același preț!

PRO AVION: Diferența la buzunar între mașină/tren și avion nu mai este atât de mare ca în anii trecuți. În funcție de perioadă și de promoțiile companiilor aeriene, poți prinde bilete la aceeași sumă sau chiar la prețuri mai mici!

 

Epilog

Clujul este superb. Motiv pentru care anul ăsta l-am trecut din nou pe lista de vacanță.

Cinefil de fel, pun două bucurii laolaltă și o să bifez și Festivalul Internațional de Film Transilvania, care (numai bine!), pică în weekendul prelungit de Rusalii.

Dacă încă nu ți-ai făcut planuri pentru zilele acestea, îți recomand să-ți iei chiar acum biletele de avion – ai plecare din București de la 70 eur, dar ești liber să explorezi și opțiunile din celelalte orașe.

În plus, dacă îți iei și cazare în aceeași tranzacție, ai până la 30% reducere la camera de hotel!

Dispoziție activată: liber la distracții locale!

Din București de la €70     Din Timișoara de la €109     Hotel de la €22/noapte