0

Festivaluri de primăvară din întreaga lume – partea I

La nivel mondial au loc anual o mulțime de festivaluri  și petreceri de stradă, drept urmare am ales să vi le recomandăm pe cele mai interesante. De la carnavaluri pline de culoare și muzică, festivaluri cu teme religioase, abundente în tradiții, până la cunoscutul Valentine’s Day, toate vă așteaptă să participați, să vă îmbogățiți spiritul și să vă creați amintiri unice.

Carnavalul Salvador de Bahia din Brazilia

Este de departe cea mai mare petrecere de stradă din lume. Anual, aproximativ două milioane de oameni participă la această paradă. Carnavalul se desfașoară în două zone, aflate la distanță de doi kilometri una de cealaltă și anume Barra/Ondina și Campo Grande/Avenida.
Există trei moduri în care vă puteți bucura de carnaval:
1. Pipoca, ceea ce înseamnă că dansați pe stradă, împreună cu mulțimea. Pipoca înseamnă „popcorn” și a fost ales să descrie această formă de manifestare, întrucât așa arată mulțimea de la distanță.
2. Camarote, varianta agreată de cei care vor să stea departe de mulțime.  Puteți sta într-o cabină fixă sau în tribunele aflate pe marginea bulevardului, cu mențiunea că trebuie să vă achiziționați bilet. În preț sunt incluse băuturi și mâncare.
3. Abada, varianta în care puteți dansa într-un loc sigur, păzit de gărzi de corp și feriți de mulțime, în apropiere de Trio. Ca să fiți acceptați, trebuie să vă cumpărați un tricou colorat, care să vă ateste ca membru Trio/Bloco.


Celebrul Carnaval din Rio

Cunoscut pe întreg mapamondul, este cel mai interesant eveniment artistic și adună anual peste 500.000 de vizitatori străini. Carnavalul este foarte important pentru brazilieni, întrucât reflectă stiul de viață și gândire, fiind un eveniment euforic unde lumea dansează, cântă și se distrează. Carnavalul culminează cu Parada de Samba, muzică inventată de afro-brazilienii săraci.
Fiecare cartier are câte o trupă de stradă preferată, cele mai cunoscute fiind Cordão do Bola Preta, Banda de Ipanema, Sovaco do Cristo și Carmelitas.


Festivalul Holi din India

Celebrează victoria binelui împotriva răului, datorită devotamentului față de zeul hindus Vishnu. Holi a primit denumirea de “Festivalul de culori” de la Krishna, o reîncarnare a lui Vishnu, căruia îi plăcea să le joace feste fetelor din sat, aruncând asupra lor culori și apă.
Festivalul marchează sfârșitul iernii și abundența viitorului sezon de recoltă din primăvară. Acesta are loc pretutindeni în India, însă în Mathura, unde Krishna a fost născut, celebrarea începe prin aruncarea de flori (Phoolon Wali Holi) și se termină cu aruncarea culorilor, cel mai bun loc fiind la templul Dwarkadheesh.
Locuitorii își petrec ziua pătându-se cu ajutorul culorilor, udându-se cu apă colorată, organizează petreceri și dansează.
Holi este un festival “lipsit de griji” și distractiv , însă vă recomandăm să participați doar dacă sunteți pregătiți să vă udați și să vă murdăriți.


Festivalul St.Patrick’s sau Lá Fhéile Pádraig

Este cea mai așteptată celebrare religioasă și culturală în Irlanda, dar și la nivel mondial. În Dublin, prin centrul orașului, procesiunea spectaculoasă epatează prin explozia de culori, prin partituri muzicale pline de viață și prin scene de teatru. Toți participanții trebuie să poarte îmbrăcăminte verde sau accesorii și bineînțeles simbolul trifoiului.
În Londra, puteți asista sau participa la serbarea Sfântului Patrick în Trafalgar Square, unde se adună pentru marea defilare trupe specializate, cluburi de sport și școli de dans irlandeze. Vă puteți bucura de aspectul inedit dat de culoarea verde, puteți savura băuturi și feluri de mâncare tradiționale și de asemenea, vă puteți distra participând la dans.


Carnavalul din Veneția

A început din anul 1162 și a devenit oficial în perioada Renascentistă. Acesta este faimos datorită măștilor și costumelor distinctive.
Festa Veneziana este ceremonia de deschidere a carnavalului, care încântă prin muzică, ritm și bucurie.
De asemenea, în data de 19 februarie, puteți asista la “Așteptarea îngerului” și apoi la “Zborul îngerului“, o tradiție despre un vizitator necunoscut care a coborât pe o frânghie de pe turnul San Marco, ce vă poartă înapoi în timp, prin parade și spectacole. Festivalul debordează de culoare, costume inedite, frumusețe și istorie.
Unul dintre cele mai importante evenimente este reprezentat de concursul pentru cea mai frumoasă mască (La mascheta piu bella) , care este jurizat de designeri internaționali.
Imaginați-vă, că pe durata Carnavalului, străzile sunt pline cu oameni deghizați și îmbrăcați în straie luxuriante, festive, lucru ce o să vă poarte înapoi în timp. Puteți rătăci pe străzi, puteți participa la petrecerile de stradă sau la unul dintre concertele organizate. Seara experimentați un pahar de vin într-unul din nenumăratele palate, decorat cu lumânări și imaginați-vă că-l așteptați pe Casanova.


Festivalul Verona In Love

Este o tradiție bine stabilită, care o să vă ajute să petreceți un week-end romantic. Verona In Love este pregătit să cucerească inimile îndrăgostiților cu un mix format din poezie, magie și distracție. Lista lungă de evenimente, vă permite să alegeți, astfel încât să vă bucurați și să celebrați iubirea așa cum vă doriți. Pentru o doză de voie bună, vă recomandăm Maratonul Julieta și Romeo.
În Piazza dei Signori, găsiți stand-uri pline de produse locale, pe care le puteți gusta sau cumpăra și de asemenea, vă puteți inspira pentru a face un cadou tematic.
Luminile și decorațiunile crează o atmosferă caldă din Piazza Bra până la casa Julietei.
“Căsătorește-te cu mine în Verona”, oferă posibilitatea unei ceremonii de unire a destinelor într-un loc faimos, precum casa Julietei sau Camera Guarienti.
Nu trebuie să ratați priveliștea năucitoare asupra Veronei și a Pieței Signori de pe Turnul Lamberti, care o să fie luminat în roșu cu această ocazie.


Ziua Sant Jordi (echivalent al Valentine’s Day)

Denumit în Barcelona și Catalania “El día de los amantes” sau “El día de la Rosa”, este cel mai romatic moment din an. Se serbează pe 23 aprilie în memoria Sfântului Gheorghe, cel care a ucis un dragon pentru a salva o prințesă dăruită acestuia pentru a-l îndupleca.
Bărbații dăruiesc femeilor iubite dulciuri și trandafiri, iar acestea le dăruiesc cărți. Cu această ocazie găsiți la tot pasul stand-uri cu cărți, în special în zona Las Ramblas sau Rambla de Catalunya.
În concordanță cu legenda, trandafirii dăruiți ar trbui sa fie roșii, însă de-a lungul timpului, bărbații au început să dăruiască și trandafiri de alte culori, fiecare având o anume semnificație. Un trandafir galben simbolizează prietenia, cel alb simbolizează inocența, cel portocaliu simbolizează pasiunea și dorința, iar un trandafir roz simbolizează fericirea.


Dacă v-am captat atenția și am reușit să vă facem să visați cu ochii deschiși la una dintre aceste destinații, înseamnă că aveți spirit de călător în timp. 😊
În curând o să vă surprindem cu alte destinații care fascinează atât prin unicitate, cât și din prisma evenimentelor ce au loc în mod frecvent.

La ce festivaluri sau carnavaluri ați participat până acum și unde v-ar plăcea cel mai mult să ajungeți?