0

Exploratorul – Descoperind Pico de Orizaba, Mexic

Seria de transmisiuni live eSky continuă cu un proiect nou, care poartă numele ”Exploratorul”.

În prima ediție a proiectului, vom trăi împreună, atât live pe pagina de facebook eSky România, cât și prin intermediul fotografiilor și filmărilor, aventura explorării celui mai înalt munte din Mexic, Pico de Orizaba.

Având o înălțime de 5,636m, Pico de Orizaba este al treilea munte din Statele Unite ale Americii,  pe primele două locuri situându-se vârful Denali – munții McKinley, America, și munții Logan, Canada. Muntele vulcanic este cunoscut și ca ” Citlaltépetl”, care poate fi tradus drept ”Muntele Stea” , iar această denumire are legătură cu forma acestuia dacă este privit de sus, așa cum putem observa și în fotografia următoare.

Exploratorul eSky, Daniel Cinghea, este un specialist al expedițiilor montane, datorită experienței acumulate până acum. De-a lungul timpului, Daniel Cinghea a escaladat cei mai înalți munți din lume, printre care:

 • Kazbek 5.047 m (Georgia)
 •  Mont Blanc 4.810 m (Franta)
 • Gran Paradiso 4.061 m (Italia)
 • Toubkal 4.167 m (Maroc)
 • Breithorn 4.164 m (Elvetia)
 • Grossglockner 3.798 m (Austria)
 • Etna 3.350 m (Italia)
 • Mitykas 2.917 m (Grecia)
 • Musala 2.925 m (Bulgaria)

Pentru că explorarea muntelui vulcanic Pico de Orizaba implică parcurgerea lui la pas pe o distanță foarte lungă, temperaturi scăzute și presiune atmosferică ridicată, pregătirea pentru această călătorie a început pentru Daniel Cinghea cu o lună înainte de momentul plecării.

Un explorator profesionist, care urmează să escaladeze un munte de o altitudine generoasă, așa cum este și Pico de Orizaba, trebuie să se pregătească temeinic din punct de vedere fizic și emoțional. De asemenea, bagajul exploratorului trebuie pregătit cu atenție, astfel încât să nu fie uitate obiecte esențiale pentru o astfel de călătorie.

Daniel Cinghea ne-a mărturisit faptul că realizează zilnic exerciții fizice pentru toate grupele musculare, astfel încât să se mențină în cea mai bună formă, care să îl ajute în momentul escaladării, acțiune ce reprezintă un efort susținut. Printre exercițiile fizice efectuate de explorator se numără antrenamentul cu bicicleta, care are un efect benefic pentru sistemul respirator, cardio și pentru grupa de mușchi a aparatului locomotor, atât de important în procesul de escaladare a unui munte.

Pregătirea bagajului pentru escaladarea unui munte presupune anticiparea nevoilor exploratorului, a situațiilor imprevizibile sau a condițiilor de mediu. Un aspect interesant și important este acela că bagajul sau rucsacul exploratorului nu poate să depășească 30 de litri, pentru că acesta îi va îngreuna urcarea pe munte. Cu cât bagajul va fi mai greu, cu atât mai mare va fi efortul exploratorului de a escalada muntele. De aceea, Daniel Cinghea ne-a mărturisit faptul că, în expedițiile anterioare, obișnuia să urce pe munte având în rucsac numai obiecte esențiale, așa cum sunt:

 • cortul și sacul de dormit, plus alte echipamente pentru campare
 • hrană – fructe proaspete, geluri și paste realizate din fructe, bogate în vitamine și nutrienți esențiali pentru un efort susținut
 • obiecte pentru depozitarea hranei și a lichidelor – termos, cutie pentru alimente
 • îmbrăcăminte adecvată temperaturilor locale
 • echipament de urgență – lampă frontală, corzi, obiecte de prim ajutor, medicamente
 • echipamente foto-video
 • butelie
 • lanternă

Daniel Cinghea ne-a povestit faptul că obișnuiește să escaladeze muntele fără a căra apă în bagaj, pentru că aceasta l-ar îngreuna foarte mult, făcând mai dificilă escaladarea. De aceea, în bagajul său se găsește și o butelie, cu ajutorul căreia va topi zăpada existentă în zona de campare și pe care o va transforma în ceai cald, numai bun pentru serile friguroase de la altitudini mari.

Orice explorator trebuie să se documenteze temeinic în privința călătoriei în care va pleca, iar după setarea destinației, este important să știe ce fel de climă se găsește aici, ce altitudine, valoarea presiunii atmosferice, intensitatea vântului, vegetația, fauna, dar și cultura localnicilor.

Cu 2 sau 3 zile înaintea oricărei expediții pe un munte cu altitudini foarte înalte, așa cum este și Pico de Orizaba, Daniel Cinghea realizează o expediție de antrenament într-o zonă asemănătoare cu cea în care urmează să ajungă. Astfel, exploratorul își antrenează corpul să reziste la factorii de mediu diferiți față de cei din zona în  care este obișnuit să trăiască.

Pe parcursul escaladării muntelui vulcanic Pico de Orizaba, exploratorul va campa și va rămâne pentru o perioadă de una sau două zile la diferite altitudini, astfel încât să poată fi realizat procesul de aclimatizare, adică de adaptare la condițiile de mediu, temperaturi, presiune atmosferică.

Urmăriți ”Exploratorul” și aventurile sale din Mexic către vârful Pico de Orizaba, pe pagina de facebook eSky România, în perioada 25 octombrie – 9 noiembrie.