0

Cum putem obține viza de călătorie

Multe țări solicită călătorilor să aibă viză turistică. Trebuie să rețineți că timpul de așteptare pentru viză variază de la țară la țară, iar procesul de obținere a acesteia poate dura de la câteva zile, la câteva săptămâni. Pentru a evita situațiile neplăcute care pot apărea din cauza termenului îndelungat de obținere a vizei turistice, asigurați-vă că achiziționați biletul numai după ce ați primit documentul.

 

 

Cei care organizează excursii sau vacanţe în străinătate trebuie să cunoască regulile legate de viză. Există ţări în care cetăţenii români nu au nevoie de viză, pe care le puteți verifica pe o hartă simplă,aici.

Timpul maxim de şedere ca turist pe teritoriul unei ţări, în care nu vă este solicitată viza, este de maxim 90 de zile. Acest principiu se aplică, de asemenea, în ţările Uniunii Europene, unde, deși nu ne este necesară viza pentru a călători, nu este legal să rămânem pe teritoriul unei țări pentru o perioadă mai lungă de 90 de zile.

Cu excepția țărilor care fac parte din spațiul Șenghen, pentru majoritatea țărilor de pe întreg Globul, aveți nevoie de viză pentru a putea călători: Europa (numai Belarus, Rusia), Africa, Asia, America de Nord, America de Sud, Australia și Oceania. Pentru detalii despre țările situate într-una dintre aceste zone, în care aveți nevoie de viză pentru a putea trece granița, vă invităm să consultați ”Ghidul călătorului”, pe site-ul eSky România.

 

 

Atunci când călătorim în Statele Unite ale Americii

Dacă doriți să călătoriți în Statele Unite ale Americii, veți avea nevoie de o petiție aprobată de Serviciile de Imigrări și Cetățenie Americană (U.S. Citizenship and Immigration Services  – USCIS), înainte de a aplica pentru viza de imigrant. Acest lucru poate fi realizat numai prin intermendiul Ambasadei Americane în România.

Numai o persoană care deține o petiție aprobată și o dată de prioritate va fi eligibil pentru a aplica în vederea obținerii vizei pentru a putea călători.

Începând cu data de 15 august 2011, rezidenții de cetățenie română care doresc să obțină o aprobare de petiție, vor fi nevoiți să se adreseze prin scrisoare oficială Serviciilor americane USCIS Chicago, completând formularul I-130, care va fi trimis, după caz, la una dintre adresele corespunzătoare de mai jos.

Adresa USCIS Chicago pentru scrisori cu regim normal:

USCIS
P.O. Box 804625
Chicago, IL 60680-4107

Adresa Uscis Chicago pentru scrisori și colete în regim de urgență(situații excepționale):

USCIS
Attn: I-130
131 South Dearborn-3rd Floor
Chicago, IL 60603-5517

Consulatul și Ambasada Statelor Unite în țările care nu au în componența acestor instituții și un membru USCIS, vor putea accepta și procesa solicitări de petiție numai în situații excepționale.

Situații excepționale

Începând cu 15 august 2011, cetățenii care solicită aprobarea petiției și care consideră că se încadrează într-o situație excepțională pot solicita Consulatului acceptarea completării documentului. Fiecare caz va fi analizat și investigat individual.

Solicitantul formularului I-130 va trebui să se adreseze Consulatului pentru a prezenta situația sa excepțională pentru care se face solicitarea și va trebui să prezinte în detaliu circumstanțele. Decizia finală va fi luată de Serviciile americane USCIS și vor fi publicate ulterior pe site-ul oficial al acestora.

 

Programare Ambasadă

Dacă aveți programat un interviu la Ambasada țării către care doriți să călătoriți, este recomandat să ajungeți la Consulat cu cel puțin 15 minute înaintea întâlnirii. De asemenea, este recomandat să citiți cu atenție restricțiile de securitate ale Consulatului sau Ambasadei la care urmează să mergeți, astfel încât să nu întâmpinați impedimente. În funcție de țara în care urmează să călătoriți, puteți verifica pe site-ul oficial al Ambasadei acesteia, ce acte vă sunt necesare pentru a obține viza de călătorie.

 

Recapitulare

– în călătoria de vacanţă sau afaceri, documentele pe care trebuie neapărat să le aveţi la dumneavoastră sunt cartea de identitate și pașaportul

-în călătoria din afara Uniunii Europene, inclusiv Belarus și Rusia, veți avea nevoie de viză pentru a putea trece granița

– pentru a vă putea angaja în calitate de imigrant într-o țară străină sau pentru a putea obține actele și documentele necesare pentru ședere, veți avea nevoie de pașaport

– demaraţi formalitătile pentru obţinerea vizei din timp. Aveţi în vedere că impul de aşteptare pentru obţinerea vizei variază de la ţară la ţară, de la câteva zile la câteva săptămâni;
– multe ţări percep o taxă pentru eliberarea unei vize turistice sau de tranzit – informaţiile privind tarifele le găsiţi pe site-urile oficiale ale misiunilor diplomatice din teritoriile respective.

Atenţie!

Verificaţi dacă este necesar să obţineţi o viză de tranzit pentru ţările prin care veţi trece către destinaţia finală – inclusiv în cazul zborurilor cu escale (de exemplu, atunci când călătoriţi cu avionul către Statele Unite spre America de Sud, cetăţenii României trebuie să aibă o viză de tranzit pentru Statele Unite)

În cazul unei călătorii al cărei scop final este şederea permanentă, studiul, munca sau alte activităţi aducătoare de venituri cetăţenilor români, trebuie să deţineţi un permis separat.
Informaţiile detaliate cu privire la regulile de intrare şi de şedere pe teritoriul unei alte ţări sunt furnizate de către organele oficiale competente.
Regulile de intrare şi de şedere în ţările pe care doriţi să le vizitaţi pot fi verificate pe site-ul oficial al MAE.