0

8 lucruri de știut atunci când vizitați Australia

Dacă sunteți pasionați de călătorii și v-ați propus ca în următoarea vacanță să vizitați Australia, în continuare vă vom prezenta câteva lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a începe planificarea călătoriei.

 

 1. Australia este uriașă și foarte diversificată

Australia este o țară de dimensiuni generoase, fiind a șasea țară din lume ca mărime și ocupând un teritoriu care se întinde până la 7 692 024 Km², adică mai mult decât întinderea tuturor țărilor care alcătuiesc Uniunea Europeană.

Dacă vreți să străbateți țara, de la vest la est, un zbor cu avionul va dura circa 5 ore și jumătate, iar parcurgerea acestei distanțe cu ajutorul unui automobil, nu este recomandată.

O călătorie cu automobilul, de la Cairns, până la Brisbane va dura aproximativ 3 zile, dacă vă veți grăbi și veți avea puține popasuri, așa cum și drumul de la Brisbane, până la Sydney, va dura, de asemenea, aproximativ 3 zile. Așadar, suprafața Australiei este atât de generoasă, încât am avea nevoie de aproape o săptămână pentru a putea străbate cu mașina personală numai coasta de est a țării.

Așadar, dacă vă propuneți să vizitați Australia de la un capăt la celălalt, o vacanță de 6 luni nu vă va fi suficientă pentru a realiza acest lucru.

 1. Australia este o țară scumpă

Dacă v-ați propus să plecați în vacanță cu bani puțini, iar destinația dumneavoastră este Australia, ar fi bine să vă reorientați, pentru că, în realitate, Australia se află în topul celor mai scumpe țări din lume. Pentru a vă putea bucura de experiența călătoriei în această țară, ar trebui să vă pregătiți cu un buget de minim 100$ pe zi, pentru a putea acoperi mâncarea, cazarea, transportul și activitățile zilnice. Dintre toate aspectele menționate, transportul va fi în topul celor mai scumpe servicii pentru care veți plăti în Australia, fiind urmat de cazare, al cărei preț poate scădea considerabil, dacă alegeți să stați în camping sau un hostel, în locul hotelului de 4 stele.

 

• Unde ne cazăm?

Prețurile unui hostel variază între 30$ și 50$, pentru fiecare persoană în parte, pe noapte, iar o cameră de hotel poate avea prețuri cuprinse între 100$ și 400$  pe noapte, în funcție de facilitățile pe care le oferă, amplasarea hotelului față de centrul orașului, numărul de stele și altele.

O alternativă ideală pentru cazare poate fi și proiectul ”Airbnb”, un proiect internațional, fondat în  anul 2008 în San Francisco, California. Airbnb este un proiect care a reușit să pună în legătură oameni din întreaga lume, formând o comunitate de călători și gazde de încredere, în întreaga lume.

Participând la programul Airbnb, poți găsi cazare ieftină și surprinzător de confortabilă sau, dacă dimpotrivă, dacă dumneavoastră aveți spațiu în plus în locuință, puteți fi gazda unor turiști care cunosc acest program și puteți monetiza acest spațiu oferindu-l spre închiriere, la fel ca în cazul unui chiriaș, doar că pe o perioaă mai scurtă.

 

• Ce alimente consumăm?

Dacă vreți să mâncați consistent și delicios, dar cheltuind mai puțini bani, atunci alegeți să consumați alimente preparate chiar de dumneavoastră.

Australia este foarte generoasă în privința numărului de restaurante și localuri de tip fast-food, însă prețurile meniurilor i-ar putea descuraja pe mulți dintre turiști, iar pentru un sejur mai lung, este recomandat să alegem mâncarea gătită de noi înșine.

Ca turist în Australia, te poți integra ușor în peisajul autohton, dacă alegi să iei prânzul în parc, folosind unul dintre grătarele special amenajate pentru picnic, pe care australienii le folosesc în mod obișnuit.

 

• Fiți consumatori echilibrați și isteți!

Atunci când vrei să vizitezi unul dintre barurile sau restaurantele locale din Australia, este recomandat să fii echilibrat în ceea ce privește consumul de bauturi alcoolice sau non-alcoolice, pentru că, în general, toate acestea sunt foarte scumpe aici.

Australia este una dintre puținele țări în care există localuri de tip BYO(bring your own alcohol), adică ”vino cu băutura ta”, așadar, puteți economisi bani, consumând băutura preferată, cumpărată la un preț mult mai mic, din supermarket.

 

 1. Dialect și expresii locale

Chiar dacă Australia este o țară în care prima limbă vorbită este limba engleză, totuși, atunci când călătoriți aici pentru prima dată, trebuie să știți că engleza australiană este diferită de engleza americană.

Anumite expresii folosite în vorbirea uzuală de americani, pot avea un înțeles total diferit pentru australieni. Dacă aveți un prieten local, îl puteți întreba despre acest subiect, în caz contrar, puteți încerca să întrebați unul dintre localnici, cu o atitudine deschisă și prietenoasă, menționând faptul că vă aflați aici pentru prima dată.

 

 1. ”Voi vedea ursuleți koala sau canguri în excursia mea?”

Cu siguranță, da, dar numai dacă veți vizita partea sălbatică a Australiei. Fie că veți alege să vă aventurați într-un parc național, fie într-o rezervație naturală, veți putea vedea aceste animăluțe iubite, doar în sălbăticie, departe de agitația orașului.

Chiar dacă nu veți vedea prea des canguri sau pui de koala, decât în zona sălbatică a țării, ei bine, în Australia veți vedea foarte mulți lilieci, oposumi, șerpi, șopârle și multe insecte, dar și foarte multe păsări.

Printre speciile de păsări pe care le puteți vedea în Australia,  se numără și două specii de papagali, colorați și prietenoși, așa cum sunt Rainbow Lorikeets și Cockatoos.

 

 1. Bacșiș? Nu, mulțumim!

Deși ne-am obișnuit să oferim bacșiș pentru aproape orice produs consumat sau serviciu primit în țara noastră, Australia este una din țările în care acest obicei nu este practicat, așadar, nimeni nu se va aștepta ca dumnaeavoastră  să oferiți un bonus alături de nota de plată.

Acest lucru se datorează faptului că australienii se bucură de salarii excelente și nu au nevoie de bacșiș pentru a-și putea rotunji veniturile, așa încât, dacă veți lăsa câteva hârtii de 1 dolar pe masă, cineva este posibil să îți spună că ți-ai uitat restul…

 

 1. Protecție solară

Australia este o țară prietenă cu soarele, însă, în exces, acesta ne poate dăuna grav din punct de vedere medical. Din cauza factorilor de mediu, soarele poate avea efecte mult amplificate asupra pielii, în primul rând, dar și asupra întregului organism, dacă nu ne îngrijim așa cum trebuie în perioada sejurului în Australia.

Dacă intenționați să vizitați Australia, asigură-ți-va că ați adăugat deja în bagaj crema cu protecție solară și câteva șepci sau pălării pentru soare.

 

 1. Vremea australiană este plină de surprize!

Înainte de a vă realiza bagajul, aflați cu exactitate care va fi destinația ta finală în Australia, pentru că este posibil ca vremea de aici să fie diferită, de la o regiune, la alta.

Regiunile nordice, așa cum sunt Darwin și Cairns sunt cele mai călduroase din întreaga țară, în cea mai mare parte a anului, spre deosebire de alte regiuni ale țării, unde se pot înregistra chiar și temperaturi cu valori de -5 °C sau mai mici.

Așadar, nu uitați să includeți în bagaj și o umbrelă, un fes sau o geacă groasă, pentru orice eventualitate.

 

 1. Deconectați-vă total de la Online!

Atunci când vizitați Australia, trebuie să știți că internetul din această țară are o viteză foarte slabă și este, de asemenea, foarte scump. Anumite hoteluri sau cafenele ar putea avea conexiune Wi-Fi, însă aceasta va fi foarte greu de accesat, din cauza vitezei mici pe care internetul o are aici. Dacă vă doriți  foarte mult să vă verificați noutățile din rețelele de socializare online sau să împărtășeșiți  experiențele călătoriei dumneavoastră cu prietenii din online, puteți face asta într-o bibliotecă sau la Mc’ Donald’s, acolo unde vei găsi internet gratuit.

Australia este destinația de vacanță ideală pentru dumneavoastră, dacă vă plac apusurile romantice, plaja cu cel mai fin nisip, marea cu apă cristalină, cangurii, ursuleții koala, dar și mulțimea activităților pe care le puteți desfășura aici, așa cum sunt surfing-ul, scufundările, săriturile cu parașuta, expedițiile în sălbăticie și multe altele.

 

 

 

Categories:Calatorii,Tips and Tricks

1 comment

 • Claudia Toth

  Ceea ce trebuie sa stiti este de asemenea faptul ca atunci cind vorbim de crema cu protectie solara ne referim la peste 60 in sensul ca eu si sotul meu , bruneti cu piele mai inchisa fiind , ne-am ars fara a sta la soare , doar mergind pe strada , pe laba piciorului , intre baretele sandalelor , singura zona pe care nu o aveam acoperita sau data cu crema ! In decursul unei luni si jumatate sotul meu s-a ars de 3 ori pe nas folosind protectie de 70 !!! Din cite am inteles e tara cu cea mai mare incidenta a cancerului de piele si acest lucru nu ma mira dat fiind faptul ca la ora 7 dimineata , punindu-ma la soare in speranta ca va fi mai suportabil , m-amales in 20 de minute cu niste pete mari cit palma si rosii de arsuri pe tot decolteul!
  De asemenea e bine de stiut ca apa nu e foarte calda in ocean asa ca ar fi bine sa va scaldati pina in ora16 , ora la care de obicei incepe si un vint puternic si racoros in multe orase de pe coasta , fapt ce face nu tocmai prietenoasa sederea pe plaja daca nu ai o geaca sau pantaloni lungi .
  De asemenea feriti-va sa puneti mina pe orice planta , floare , insecta , scoica frumos colorata deoarece in general acestea sint otravitoare sau periculoase prin intepatura lor veninoasa .

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *