0

Dolce far niente în Roma, cel mai frumos cadou

Un articol de Adelina Mărgărit

 

Să vă spun un mic secret: Roma nu fusese niciodată pentru mine în top 3 orașe din Europa unde voiam să ajung neapărat. Toate albumele de pe Pinterest, toate simbolurile arhi-cunoscute, ideea de Oraș Etern încă nu construiau în mintea mea acea fantezie care nu îți dă pace până nu îți cumperi biletul de avion. Și totuși, cu câteva săptămâni înainte de ziua mea, am hotărât că o scurtă evadare prin Europa ar fi cel mai frumos cadou. Am studiat oferte, am citit recenzii, am calculat prețuri și, într-un final, am ales Roma pentru un city break la început de aprilie.

Destul să spun că acum nu îmi doresc altceva decât să mă întorc în Italia și să o străbat de la nord la sud pe o Vespa. Vreau să revăd Roma pentru mai mult de 3 zile și să consum de 5 ori mai multă înghețată și cafea decât am făcut-o în umilul meu city break. V-ați prins, am dezvoltat acum o fantezie nouă. 🙂

Am ajuns în Roma undeva pe la 10 seara. Autocarul de la aeroport ne lăsase în Piazza Cavour, de unde am luat alt autobuz până în cartierul unde eram cazați, undeva la 10 minute de Vatican. Pe drum tot zăream o cupolă înălțându-se maiestuos din spatele unor ziduri mari – era Bazilica San Pietro. Imaginea ei din depărtare avea să ne ghideze apoi mereu în drumul către casă.

Bazilica San Pietro

 

A doua zi de dimineață am plecat plini de entuziasm, cu hărți, ochelari de soare și multe destinații salvate pe telefon (aplicații precum Foursquare au fost de mare ajutor; există sute de comentarii, poze și recomandări utile de la turiști din toată lumea). Am început turul Romei din punctul zero: Piazza Venezia.

Piazza Venezia

 

Aici puteți să vă învârtiți în voie pe la Forumul Roman și Colosseum, iar apoi ajungeți ușor la Circus Maximus. Nu realizasem asta înainte, dar ca să bifezi toate obiectivele mega-cunoscute nu e nevoie de transport urban. Toate se înlănțuie una după alta pe o distanță ușor de străbătut pe jos, în special dacă aveți noroc de vreme frumoasă cum am avut eu.

Forul lui Traian

Forumul Roman

 

De aici, din centru, o luați în sus pe Via Corso și ajungeți imediat la Fontana di Trevi, la Panteon și apoi la Treptele Spaniole. Nu vreau să insist foarte mult pe locurile pe care nimeni nu le ratează la Roma, dar vreau să vă povestesc despre locurile cuceritoare în care ajungi din întâmplare, pentru că ele sunt adevărata comoară a Romei.

Treptele Spaniole

 

După o pauză de cafea sau de înghețată în Piazza di Spagna (nu prea aveți cum să nu vă opriți aici, permanent sunt zeci de persoane, atât turiști, cât și romani, savurându-și siesta; se simte în aer cea mai frumoasă energie), mergeți un pic la vest către Piazza del Popolo, ca să ajungeți în Parcul Pincio.

Piazza del Popolo văzută din Parcul Pincio

 

O zi întreagă puteți să pierdeți aici; parcul e enorm, luxuriant, liniștit, cu alei de magnolii și fântâni cu sculpturi. Situat pe o colină, veți avea parte aici de prima panoramă superbă a Romei, care mie mi-a cam tăiat răsuflarea. Iar, dacă mai rătăciți un pic pe alei, o să dați de Villa Medici și Villa Borghese, două foste reședințe ale familiilor de nobili, acum deschise publicului.

Roma văzută din Parcul Pincio

 

Mai târziu am ajuns la Vatican. Am așteptat aproximativ o oră la coadă până să intrăm în Bazilica San Pietro. Se intră gratuit; trebuie să plătiți un bilet de 7 euro doar dacă vreți să urcați multe-multe trepte în interior ca să ajungeți în vârful cupolei, unde, da, ați ghicit, veți avea parte de a doua panoramă magică asupra Romei. 🙂

Ieșind din Vatican spre sud, am traversat Via Aurelia pentru a intra în Parcul Gianicolo. Se urcă vreo 20 de minute pe jos pentru a ajunge în cel mai înalt punct, foarte aproape de Monumentul Garibaldi (sau trișați și luați un autobuz). Vederea e splendidă (niciodată nu realizasem avantajele situării orașului pe cele șapte faimoase coline).

Am continuat drumul pe străduțele șerpuite de la vale până am ajuns într-un mic cartier vechi, un fel de Orașul Vechi din Orașul Etern. După ce aproape nu mai terminam seria de „Woooow”, „Awww”, „Cât de tare e locșorul ăsta în care am ajuns din pură întâmplare”, ne-am uitat mai bine pe hartă și am realizat că eram în Trastevere, cartierul boem al Romei. Case în culori pastel, biciclete și motorete la tot pasul, rufe atârnate la balcoane, flori multe pe la uși și geamuri, magazine de bijuterii handmade. Incredibil loc! Pizzerii cochete așezate lângă pub-uri hippie, urmate de bistrouri elegante – așa amestec frumos nu credeam că o să descopăr la Roma.

 

Fiind imediat lângă Tibru, am traversat unul din multele poduri peste fluviu ca să ajungem în vestita Piazza Navona, raiul comercianților și al turiștilor. Aici, evident, alte fântâni arteziene cu sculpturi vechi cel puțin la fel de impresionante ca cele de la Fontana di Trevi.

Piazza Navona

 

Mai departe am mai punctat Castelul Sant’Angelo, cu o vedere de sus asupra vestitelor poduri de peste Tibru, și, mai departe la est, Bazilica Santa Maria Maggiore.

Am descoperit aici bazarul de la poalele Castelului Sant’Angelo, pe care vi-l recomand: cele mai bune prețuri pentru suveniruri și tot felul de articole vintage. Eu de aici am ales micile părți de Roma – suveniruri în fel și chip – pe care le-am dus cadou alor mei, acasă.

În Roma merită să îți faci traseul singur, să îți permiți să te abați de la el când vreo alee îți face cu ochiul, să mergi de mai multe ori în același loc (la Colosseum și Fontana di Trevi e aproape mai frumos seara, când e mai liniștită zona și mai romantică plimbarea), să încerci shot-urile de espresso băute rapid stând în picioare la barul cafenelei, roman-style, să te hrănești o zi numai cu panini și înghețată.

Apropo de cafea, vă recomand cafeneaua și magazinul de cafea Tazza d’Oro, imediat lângă Panteon. Aici am savurat cea mai aromată cafea, într-un spațiu înghețat prin anii ’60. Nu trebuie să vă faceți griji: e și ieftin și delicios (1,10 euro un caffe latte, 0,90 euro un espresso). În plus, o să găsiți aici automate cu pachete de cafea, numai bune de dăruit prietenilor cafegiști. 🙂

În Roma poți merge constant pe jos ore întregi și nu te plictisești sau poți să stai cu orele pe o terasă la cafea sau vin alb. Orice ai alege, ritm alert sau siesta, Roma te invită să te pierzi în cel mai frumos mod posibil.

***

Adelina Mărgărit, bucureșteancă prin adopție, e o călătoare pasionată de Scandinavia. A și locuit în Suedia o vreme, în Stockholm mai precis, așa că e de înțeles de unde vine această pasiune pentru cultura nordică. Următoarea destinație unde visează să călătorească este Noua Zeelandă, despre care citește și vorbește tot timpul.