0

30 de destinații pentru 2014 – Partea I

La fiecare început de an, orice călător își promite că va vedea și mai multe colțuri de lume la care visează dintotdeauna. I se întâmplă fiecăruia: unele locuri au fost deja bifate anul trecut, altele rămân doar în stadiul planificării, în timp ce altele cu totul noi abia se arată la orizont, ca noi idei inspirate de ceva auzit sau citit pe undeva.

Pentru că vrem să vă venim în ajutor, pentru că vrem să vă inspirăm în aventurile voastre în jurul lumii care să vă deschidă mințile, vă propunem 30 de destinații cu totul altfel, pe care să le vizitați în 2014. 🙂 Fie că le veți vizita pe toate anul acesta, fie că alegeți ce se potrivește spiritului vostru de călători, vă dorim ca aceste călătorii să vă îmbogățească înmiit. Iată, deci, prima partea a topului „30 de destinații pentru 2014” cu cele mai interesante locuri din lume, din Europa în Africa, recomandate de eSKY.ro:

 

1. Dune du Pilat, Franța

Cum ajungem: cu avionul până în Bordeaux.

Unde stăm: Arcachon, la 14 minute de Dune du Pilat.

Ce vedem: cea mai înaltă dună de nisip din Europa – măsoară 110 m înălțime, 60.000.000 m³ de nisip (!). Pe lângă plaja și peisajele superbe, Grande Dune du Pilat e recomandată călătorilor activi: trasee pentru biciclete sau zboruri cu  parapanta. Bonus pentru curioși: știați că duna e mobilă? Se deplasează cu 1-5,5 metri/an. 🙂

 

 

2. Gdansk, Polonia

Cum ajungem: cu avionul, direct.

Unde stămhoteluri pentru toate gusturile.

Ce vedem: una dintre bijuteriile Europei.  Din 1260 și-a adjudecat titlul de unul dintre cele mai importante centre comerciale ale continentului, pentru ca în perioada renascentistă să devină cel mai prosper oraș din regiunea baltică. Bonus: frumosul fluviu Vistula, pe malul căruia plimbările devin feerice.

 

 

3. Olvera, Spania

Cum ajungem: cu avionul, până în Malaga, unde se află cel mai apropiat aeroport internațional cu tarife accesibile, din România.

Unde stăm: chiar în Olvera sau în Cadiz (la o oră și jumătate distanță de Olvera).

Ce vedem: unul dintre cele mai frumoase pueblos blancos, vestigii ale civilizației maure. Aceste așezări au fost construite de berberii din Africa de Nord pe vremea când arabii stăpâneau Spania. Scopul lor era unul de apărare – fortărețe care să reziste creștinilor care revendicau zona Andaluziei.

 

 

4. Cornwall, Marea Britanie

Cum ajungem: cu avionul, până în Londra, de unde urmează un drum de patru ore cu mașina.

Unde stăm: într-unul dintre orașele din regiune, în funcție de preferințe

Ce vedem: plaje incredibile pentru relaxare, dar și pentru surf (inclusiv școli de surf), grădini englezești, plimbări pe stânci de unde se admiră natura cea minunată, plus obiective faimoase ca St Michael’s Mount, the Lost Gardens of Heligan, Teatrul Minack, Land’s End și Castelul Regelui Arthur.

 

 

5. Mostar, Bosnia și Herțegovina

Cum ajungem: cu avionul până în Sarajevo, de unde urmează un drum de aproximativ două ore cu mașina.

Unde stăm: chiar în oraș, hoteluri pentru toată lumea.

Ce vedem: frumusețea unui oraș-cetate din Balcani și poveștile sale fascinante. De exemplu, numele său – Mostar – vine de la „paznicii podului”, vitejii care în perioada medievală păzeau Stari Most (Podul cel Vechi) de peste râul Neretva. Podul, una dintre principalele atracții ale țării, a fost construit în secolul al XVI-lea de către otomani și e unul dintre monumentele emblematice ale arhitecturii otomane în Balcani.

 

 

6. Šibenik, Croația

Cum ajungem: cu avionul până în Split, de unde mai rămâne un drum de o oră de parcus pe șosea.

Unde stăm: chiar în oraș.

Ce vedem: plaje atipice, cum numai în Croația există, Catedrala Sf. Iacob, inclusă în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Unul dintre puținele orașe situate de-a lungul coastei Adriaticii ridicate chiar de croați, nu de greci sau romani, ca în alte cazuri.

 

 

7. Insulele Feroe

Cum ajungem: cu avionul până în Aalborg, Danemarca, de unde drumul se continuă cu un feribot. Sau direct, dar tariful este piperat, atenție.

Unde stăm: într-unul din orașele de pe Insule, la alegere.

Ce vedem: „insulele oilor”, în traducere liberă, pentru că aici locuiesc mai multe oi (și păsări, printre care și simpaticii puffini) decât oameni. 🙂 Ce caracterizează zona și locuitorii, mai ales, e statornicia și curajul cu care fac față unor condiții potrivnice. În aceste locuri abia atinse de vremurile contemporane, viața curge într-un ritm aparte, același de secole. Bonus: un ghid din 1930, încă actual, publicat în National Geographic.

 

 

8. Berat, Albania

Cum ajungem: cu avionul, până în Tirana, de unde mai rămâne un drum de aproximativ două ore de parcurs cu mașina.

Unde stăm: chiar în micul oraș.

Ce vedem: parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, citadela adăpostește un castel (kala) impresionant datând din secolul al XIII-lea, biserici bizantine din același secol, dar și moschee din perioada otomană.

 

 

9. Bratislava, Slovacia

Cum ajungem: cu avionul, direct.

Unde stăm: hoteluri, la alegere.

Ce vedem: unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, recomandat mai ales celor care caută o alternativă la Budapesta și Praga. Castelul Bratislava, chiar pe malul Dunării, se află pe o colină care a fost locuită încă din Epoca de Piatră, în diverse forme. Castelul din piatră a fost construit în secolul al X-lea, când orașul aparținea Regatului Ungariei. A fost reconstruit și transformat de nenumărate ori, în stil gotic, renascentist și apoi baroc. Dincolo de obiectivele cultural-istorice, capitala Slovaciei ademenește călătorul cu multe parcuri și grădini, perfecte pentru relaxare, dar și clădiri ultra-moderne, cum ar fi cele din cartierul financiar sau centrele comerciale.

 

 

10. Assisi, Italia

Cum ajungem: cu avionul până în Roma, cel mai apropiat și convenabil aeroport internațional, după care urmează un drum de două ore cu mașina.

Unde stăm: chiar în oraș.

Ce vedem: unul dintre frumoasele orașe ale Umbriei. De admirat neapărat: Bazilica medievală a Sfântului Francisc, Templul roman al Zeiței Minerva, cerul înstelat, „nepângărit” de lumină artificială pe o rază de kilometri întregi. Vă mai recomandăm să porniți de aici într-un tur al Umbriei, pentru a vă bucura pe deplin de toate frumusețile regiunii: delicatesele culinare, colinele și chiparoșii, cetățile etrusce, orașele medievale cocoțate în vârf de deal.

 

 

11. Cape Town, Africa de Sud

Cum ajungem: cu avionul, direct.

Unde stăm: hoteluri pentru toate preferințele.

Ce vedem: Capul Bunei Speranțe (rezervație naturală) – la o oră distanță de oraș, unde veți admira zebre, struți sau babuini în mediu natural sau unde veți porni în trasee pe coastă, scufundări printre rechini, în cușcă, în largul orașului; Rezervația Naturală Golful Walker, aflată la două ore distanță; plaje și vinoteci (stațiunea Hermanus, de exemplu).

 

 

12. Insulele Lofoten, Norvegia

Cum ajungem: cu avionul, până în Bodo sau Oslo, de unde drumul se continuă cu feribotul.

Unde stăm: unul dintre hotelurile tipice regiunii.

Ce vedem: Aurora Boreală, soarele care nu apune timp de o lună, pescarii și codul pe care îl pescuiesc, peisaje ca nicăieri, plaje pustii. Povești și recomandări de la Doi pe Glob, specialiștii în materie de Insulele Lofoten.

 

 

13. Iran

Cum ajungem: cu avionul, până în Teheran, capitala.

Unde stăm: tot în Teheran.

Ce vedem: țară cu istorie și cultură fascinante, oameni prietenoși, femei dintre cele mai frumoase din lume. De admirat neapărat: Mashhad, capitala religioasă a Iranului, unde se află cea mai mare moschee din lume, Esfahan și Shiraz și ale lor palate, grădini și moschee. Mai multe povești, de la Călător cu Tricolor.

 

 

14. Kathmandu, Nepal

Cum ajungem: cu avionul, direct.

Unde stăm: hoteluri pe toate gusturile.

Ce vedem:  Swayambhunath (Templul Maimuțelor) – templu budist pe care orice călător interesat de cultura tibetană trebuie să îl viziteze; Valea Kathmandu, alcătuită din 130 de monumente reprezentative pentru civilizația asiatică – inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO; Lacul Ranipokhari; zecile de muzee și galerii de artă ale orașului; specialitățile culinare; festivalurile de stradă, cum e Yenyā.

 

 

15. Cartagena, Columbia

Cum ajungem: cu avionul, direct.

Unde stăm: hoteluri variate, la alegere.

Ce vedem: unul dintre cele cele mai importante porturi ale Indiilor de Vest, alături de Havana și San Juan de Puerto Rico, ale vremurilor trecute. Frumosul oraș colonial din secolul al XVI-lea ilustrează cel mai bine arhitectura militară tipică perioadei. Fortificațiile sunt „responsabile” pentru puterea Cartagenei, care a rezistat eroic atacurilor până în 1697. Orașul e și azi împărțit conform aceluiași plan urban. Cele trei cartiere principale, fiecare caracteristic unei categorii sociale, au rămas și azi: San Pedro, cu palatele în stil andaluz, San Diego, unde locuiau negustorii și pătura de mijloc, și Gethsemani, „cartierul poporului”. Orașul e inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, dacă mai aveați nevoie de un motiv pentru a-l vizita. 🙂

 

Citește și partea a doua a topului.