0

Violenţa dăunează turismului

Revoltele din Thailanda din ultima vreme ameninţă serios turismul în ţară, veniturile din acest sector fiind aşteptate să scadă cu aproximativ 20% în următoarea perioadă.
Cel mai mult va fi afectat turismul din Bangkok, unde în ultimele două săptămâni au avut loc mişcări violente de stradă. Urmarea imediată a fost că turiştii au părăsit în exod oraşul, situaţia acolo fiind în continuare una extrem de delicată.
De altfel, seria actuală de evenimente din Bangkok este una din cele mai grave din 1992 încoace, atât ca amploare, cât şi ca violenţă: 16 „cămăşi roşii” împuşcate de soldaţii thailandezi, lupte de stradă şi manifestări violente au zbuduit oraşul, izgonind şi puţinii turişti care mai rămăseseră. Presa locală titra, de altfel, că multe hoteluri şi-au ţinut uşile închise zile de-a rândul, sfătuind clienţii să rămână în camere, în vreme ce companiile aeriene care ofereau zboruri din Bangkok spre Europa, SUA, Asia, au fost luate cu asalt de cei grăbiţi să părăsească ţara.
În aceste condiţii,  autorităţile din Bangkok au emis atenţionări pentru turiştii care ajung în oraş, de a-şi luă măsuri maxime de precauţie şi de a evita locurile unde au loc manifestări de stradă, cu recomandarea de a amâna totuşi vizitarea oraşului până la calmarea conflictului. Măsurile autorităţilor au culminat săptămâna trecută, când statul thailandez a declarat starea de urgenţă, iar grupuri de miliari inarmaţi au fost instruite să nu permită deplasarea pe străzile din Bangkok a grupurilor mai mari de 5 persoane, dar şi să ia măsurile ce se impun, după caz, pentru restabilirea ordinii.
Recent, violenţele din capitala Thailandei  au culminat în seara zilei de sâmbătă, 10 aprilie, în ceea ce s-a numit „Bătălia pentru Bangkok” când aproximativ 870 de persoane au fost rănite în violenţele de stradă.